Comemorari
La data de 25 Iulie 2011 a trecut in nefiinta Corneliu BURADA unul dintre cei mai dragi si respectati fii ai satului NENCIULESTI , omul datorita caruia nenciulestenii s-au bucurat de conditii strict necesare si civilizate in ceea ce priveste APA,CURENTUL ELECTRIC,TELEFONUL , ASFALTUL dar mai ales de mandria ca ministrul Corneliu BURADA a fost , este si va fi de-al NENCIULESTIULUI.
Un OM se judeca ca valoare ,cand traieste = pentru ce ESTE, iar dupa trecerea in nefiinta = pentru CEEA CE A LASAT IN URMA SA
Corneliu D. BURADA
S-a nascut la data de 26 Octombrie 1929 in satul
NENCIULESTI comuna GURA-SARATII, Judetul BUZAU
De ce ne mandrim noi cu cel care a fost,este,si va fi Corneliu BURADA?
Putine locuri de pe PAMANT si locuitorii acestora sunt binecuvantate sa se mandreasca cu asemenea OAMENI.
Cine a fost ?
Unul din cei trei copii ai lui Nea Mitica BURADA ruda prin alianta din partea sotiei, tusa Ioana , cu Tataia Vasile A. PREDA.
Tatal lui, impreuna cu Tataia , erau printre putinii gospodari cu initiativa din sat(in Comitetul PAROHIAL, in Comisia de organizare a stanei,etc).
Despre viata satului NENCIULESTI , voi scrie o carte in care voi tine seama de parerile tuturor consatenilor care vor sa-si exprime documentat punctele proprii de vedere.
Cum l-am cunoscut?
Copil fiind ,din povestile celor din casa ,de la Tataia,de la Mamaia de la Tata si de la Mama, precum si de la consateni.
Din adolescenta m-am intalnit si am vorbit de multe ori cu Nenea Cornel.
N-am cum sa uit insa de prima vizita la locuinta de protocol din BUCURESTI,facuta impreuna cu Tatal meu, la adresa Strada Louis PASTEUR Nr.:10, undeva in zona dintre cladirea Operei Romane, Stadionul Progresul si Piata COTROCENI,intr-o zi de Duminica.
Am fost primiti in jurul orelor 08:30, in bucatarie unde se afla singur pregatindu-si un ceai de tei.
Am stat aproximativ o ora in vizita, doar cu el;
-mai intai << Nenea Cornel.>>,[totdeauna i-am spus asa cand nu era de fata, iar direct Domnul BURADA,] s-a intretinut cu Tata, depanandu-si amintiri, apoi informandu-se despre noutati de la BUZAU.In a doua jumatate a intrevederii Tata a trecut la subiect, aducandu-i aminte lui << Nenea Cornel.>> ca are doi baieti, pe mine si pe Nelu, si nu prea stie in ce directie sa ne indrume profesional, deoarece ne apropiam de absolvirea invatamantului primar obligatoriu de 8 clase.
I-a raspuns prompt :
,,Mitica da-i la AGRICULTURA asta-i viitorul !
Se intampla ca discutia sa aiba loc in toamna anului 1970.
A cazut cerul pe mine cand am auzit , dar n-am zis nimic.
Nici Tata n-a comentat ,nici pro nici contra , i-a multumit si am plecat.
Nici n-am ajuns bine in strada , si i-am zis lui Tata ca-i arat eu Lui(adica lui Nenea Cornel).Voi da la L.I.C.F, voi invata bine , si la AGRICULTURA sa-si dea baiatul Lui;pe vremea aceea la BUZAU nu erau licee industriale , BUCURESTIUL pentru mine fiind un vis , in felul acesta ambitia pentru a reusi ,a crescut si mai mult , determinandu-ma sa pregatesc foarte bine!
Ca OM:
Nenea Cornel era Un OM respectos,cand venea la NENCIULESTI,oprea masina si vorbea intotdeauna cu Tataia, saluta toti consatenii intalniti pe ulita principala a satului, iar in familia lui, in ograda lui nea Mitica, niciodata nu stiu cum se comporta(aici Ionel CHIRANA va istorisi mai multe in cartea Corneliu BURADA mandria Satului NENCIULESTI , carte pe care o voi scrie cu documente , pentru a nu lasa loc de interpretari subiective din partea nimanui.
Ca PROFESIONIST :
A plecat de jos, practicand agricultura impreuna cu familia timp de 2 ani de la absolvirea celor 7 clase primare obligatorii .
Intr-un material vast documentat , prezentat totusi ca sinteza a elementelor apartinand perioadei anterioare anului 1989, un colectiv format din Doina Jela, Catalin Strat si Mihai Albu a scris cele de mai jos, fata de care eu, cel putin, constat si inexactitati, dar care reprezinta un material de referinta deoarece nu prea exista date , dovezi, informatii si documente public expuse pentru a le prezenta.
Iata ce este prezentat in lucrarea mai sus amintita :
,,BURADA Corneliu (26 octombrie 1929, Beceni, Buzău) – inginer de căi ferate, specialitatea vagoane; în iunie 1990 era Ministrul Transporturilor
Tehnocrat aparţinând celei de-a doua generaţii de elite comuniste, ocupând poziţii decizionale în aparatul de stat, fără a fi însă prea mult implicat în activitatea de partid
1. La standardele societăţii comuniste avea „origine sănătoasă”, provenind dintr-o familie de ţărani mici. După ce a terminat şapte clase şcoală generală, a stat doi ani cu părinţii, iar din 1945 a urmat şcoala de elevi meseriaşi C.F.R. din Buzău, calificându-se în 1949 ca lăcătuş. În acelaşi an a fost admis în clasa a IV-a la şcoala medie tehnică căi ferate din Bucureşti, pe care a terminat-o un an mai târziu.
1 http://www.crimelecomunismului.ro/pdf/ro/publicatii/conversia_elitelor_comuniste.pdf, accesat 05.05.2010. 2 Gheorghe CRIŞAN, Piramida puterii. Vol. II. Oameni politici şi de stat, generali şi ierarhi din România (22 decembrie 1989 – 10 martie 2004), Editura Pro Historia, Bucureşti, 2004, p. 68. 3 A.N.I.C., fond C.C. al P.C.R. – Secţia Cadre, Dosar B 48, ff. 16, 35, 41.
Vezi şi Mihai ALBU, Doina JELA, Cătălin STRAT, Afacerea „Meditaţia Transcedentală”, Editura Humanitas, Bucureşti, 2004, pp. 311, 331, 335, 376
4 http://www.rugby.ro/articol/16-presedinti-91/, accesat 05.05.2010.
În perioada 1950 – 1955 a urmat Facultatea de Mecanica Transporturilor, secţia material rulant, a Institutului de Căi Ferate Bucureşti, acolo unde a fost ales organizator al grupei U.T.C. Imediat după terminarea facultăţii a fost încadrat ca inginer stagiar la Uzinele „23 August” – Bucureşti. În anul 1956 devine membru de partid şi se transferă la Uzinele „Griviţa Roşie”. Aici lucrează ca maistru principal şi şef de atelier până în anul 1964, atunci când este promovat în centrala Ministerului Transporturilor, întâi ca şef de serviciu şi apoi ca director adjunct. Promovează rapid ca adjunct al ministrului Căilor Ferate Romane până la 19 august 1969, al Transporturilor - (16 septembrie 1969 – 16 martie 1971) -, respectiv Transporturilor şi Telecomunicaţiilor – (1 aprilie 1971 , la 1 februarie 1967)
2. Din această funcţie este destituit la 23 aprilie 1982 pentru implicarea în scandalul legat de mişcarea “Meditaţia Transcendentală”, temeiul legal fiind încălcarea Legii nr. 23/1971 privind apărarea secretului de stat
3. Tot din această cauză a fost scos şi din învăţământ, el fiind cadru didactic al Facultăţii de Transporturi a Institutului Politehnic Bucureşti încă din 1955, şi înlăturat din funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Rugby, pe care o conducea din anul 1967
4. După destituire lucrează ca inginer la Revizia de Vagoane Simeria (1982 - 1983) şi inginer principal la Întreprinderea de Material Rulant Paşcani (1983 - 1989).
Pe linie politică s-a implicat atât cât să îi ajute în carieră. A absolvit Universitatea serală de Marxism-leninism şi cursurile C.E.P.E.C.A. (Centrul de Perfecţionare al Cadrelor din Economia Naţională şi Administraţie). Mai mulţi ani a îndeplinit funcţia de secretar al
organizaţiei de bază, secretar al comitetului de partid pe uzină, membru al Comisiei economice a Sectorului 8 şi membru al Comitetului de partid din Ministerul Transporturilor. Iată cum este caracterizat într-un referat al Secţiei Cadre din anul 1974: „Are o bună pregătire politică, ia parte activă la viaţa organizaţiei, luptă pentru traducerea în viaţă a hotărârilor de partid şi de stat”
5. La 2 ianuarie 1990, prin Decretul nr. 8 al C.F.S.N., care divizează Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţiilor în Ministerul Transporturilor, respectiv Ministerul Poştelor şi Telecomunicaţiilor6, B.C. este numit ministru al Transporturilor7. Din această funcţie pleacă odată cu formarea celui de-al doilea guvern Roman, la 28 iunie 1990, pentru a fi consilier în acelaşi minister (până în 1994). În 1996 a fost numit director adjunct ştiinţific la I.S.C.T. (Institutul de Studii şi Cercetări în Transporturi).
Articol rezumat si semnat de Dan Drăghia. “
Cum si-a manifestat dragostea Corneliu BURADA fata de Satul NENCIULESTI
-A ajutat multi consateni ,pe unii sa se pregateasca professional,pe unii sa-i incadreze in servicii, pe unii sa faca afaceri, iar pe unii sa-si recapete sanatatea(Rog insistent pe cei ajutati de Nenea Cornel , sa ma contacteze pentru a-i ajuta sa-si manifeste recunostinta in Cartea pe care intentionez sa o scriu, despre aceasta personalitate a Satului NENCIULESTI, a Judetului BUZAU, si daca nu indraznesc prea mult, si sigur nu indraznesc a ROMANIEI .
-A dispus asfaltarea drumului principal ce strabate satul de la intrare pana la iesirea spre padure.
-A introdus serviciul de telefonie ,
Hobby-uri :
- Pasionat de drumetii
- Jucator de Tenis de camp
- Admirator al jocului de RUGBY, si promotor al Campionatului national ,conducand Federatia Romana de RUGBY 15 ani.
-
De ce ne mandrim cu Corneliu BURADA
-Pentru ca ocupat inainte si dupa 1989, functii ministeriale, timp de 18 ani.
-Pentru ca a aderat la Miscarea TRASCEDENTALA
-Pentru ca a fost timp de 15 ani Presedintele Federatiei Romane de Rugby
-Pentru ca a fost Profesor universitar
-Pentru ca a scris carti de specialitate
-Pentru ca a fost OM si n-a uitat niciodata de unde a plecat !
De ce l-au pedepsit comunistii ca a aderat la Miscarea TRASCEDENTALA
L-au pedepsit , ca de altfel ca si pe alti intelectuali de marca a societatii romanesti, mai mult preventiv, spre a evita constituirea unui grup organizat ca alternativa la conducerea politica comunista de atunci.
Afacerea Meditatia Transcendentala – o serie de sedinte de initiere intr-o tehnica orientala de destindere si de optimizare a randamentului individual – a deviat repede spre cu totul altceva. Cabinetele Unu si Doi au fost alertate, clopotarzii de serviciu au dat alarma, totul a luat aerul unei urgente decisive. S-au rostit cuvinte grele: complot, tradare, rebeliune. Mult mai grav insa, s-au schimonosit destine. Oameni cu trasee si criterii limpezi s-au vazut scosi din rosturi si trimisi sa ispaseasca o vina inexistenta. Au fost facuti sectanti, marginalizati si expediati in teritorii periferice.
In 1982, familia lui Nenea Cornel a fost mutata din locuinta de serviciu, care era intradevar etajul unei vile dintr-o zona linistita a BUCURESTIULUI, intr-un apartament de bloc .
El a fost detasat fortat la SIMERIA, iar mai apoi pentru a nu prinde radacini la PASCANI.
A fost decazut din toate functiile si demnitatile
I s-a interzis sa mai predea la Institutul Politehnic BUCURESTI
Bucuriile lui Corneliu BURADA
-Familia
-Baiatul
-Profesia
-Sportul
-Satul unde s-a nascut
-Recunoasterea calitatilor umane si profesionale prin cooptarea dupa 1989, in functia de Ministru , si-n functii de conducere importante.
Suferintele lui Corneliu BURADA
-Socul schimbarii in urma pedepselor primite pentru ca a aderat si a facut parte din Miscarea TRASCEDENTALA
-Moartea prematura a unicului copil, Mihail BURADA, in 1997,care urma sa-i continue profesional activitatea
-In ultimii ani ai vietii lui ingrijorarea pentru starea sanatatii sotiei.
Ce si-ar fi dorit mai mult de la Familie
-Din spusele unui stranepot :Libertatea de a vizita mai des si mai mult Satul NENCIULESTI !
Ramane sa aflam mai multe de la familie.
Ce si-ar fi dorit de la nenciulesteni?
Armonie si Intelegere !
Ce a facut acest OM pentru Judetul BUZAU
Multe……………
-Impreuna cu printul Serban GHICA a sustinut activ miscarea rugbysta buzoiana, echipa BUZAULUI reusind sa castige Cupa ROMANIEI.
-A sustinut refacerea infrastructurii cailor rutiere si feroviare ale judetului BUZAU
Cum si pe cine a ajutat Corneliu BURADA din NENCIULESTI,marturii necenzurate.
-Sunt multe cazuri, in majoritate eu le cunosc, dar prefer ca recunostinta sa fie a lor , a celor ajutati
Cum il cinstim noi consatenii si Familia
- Eu PREDA Gheorghe ,nepot, propun infiintarea Fundatiei Corneliu BURADA – NENCIULESTI, cu scopul cinstirii memoriei celui care a fost este si va fi Corneliu BURADA, si sustinerii copiilor si tinerilor valorosi de a duce faima cu mandrie pentru tot ce este bun si frumos in viata oamenilor de pe aceste meleaguri.
-Locatia propun a fi
SCOALA din sat, care inteleg ca nu va mai avea elevi din toamna acestui an.
- Tot in aceasta locatie propun sa existe si
Muzeul Satului NENCIULESTI,
precum si
Biblioteca sateasca NENCIULESTI.
Cand si cum il comemoram :
In fiecare an la 25 Iulie se comemoreaza stingerea din viata a Ministrului Corneliu BURADA , personalitate de seama a Satului NENCIULESTI – din Judetul BUZAU
Vom stabili in detaliu toate elementele si detaliile COMEMORARII incepand cu anul 2015, cel tarziu pana la 15 Iunie .
Cum ?
In ziua Comemorarii prin derularea unui Program cuprins intre orele 10:00 – 18:00 in localitatile NENCIULESTI si BUCURESTI , elaborat de Fundatia Corneliu BURADA – NENCIULESTI in colaborare cu Familia,Autoritatile locale si alti factori doritori de a pastra permanent viu Spiritul Corneliu BURADA.
Noi ,locuitorii Satului NENCIULESTI nu-L vom uita niciodata, i-L vom purta in suflet ,si-L vom comemora cum se cuvine, in fiecare an !
Materiale documentare :
Asteptam si primim :
Poze, Declaratii, Documente ale vremii, etc