Main menu:

Pagina SENIORILOR

Pentru Seniorii Nostri

 

 

“Pentru seniorii nostri!” – Vocea comuna a ONG-urilor furnizoare de servicii pentru persoanele varstnice

33 de ONG-uri furnizoare de servicii pentru persoanele varstnice s-au constituit in reteaua “Pentru seniorii nostri” pentru ca, unindu-si eforturile, sa atraga sprijinul public si privat pentru a dezvolta serviciile pentru varstnici. Avand la dispozitie rezultatele studiului “Situatia varstnicilor in Romania” si “Catalogul modelelor de bune practici in domeniul programelor pentru varstnici”, reteaua a atras atentia asupra problemelor si potentialului persoanelor varstnice precum si asupra serviciilor pe care ONG-urile le ofera si le-ar putea oferi. In cadrul a 8 seminarii regionale si a conferintei nationale “Pentru seniorii nostri” vocea retelei s-a facut auzita in randul autoritatilor, finantatorilor, mass-mediei, cercetatorilor din domeniul social.

Reteaua “PENTRU SENIORII NOSTRI” a fost initiata la inceputul acestui an de catre Fundatia Principesa Margareta a Romaniei in cadrul unui proiect implementat in asociere cu Consiliul National al Persoanelor Varstnice si cu sprijinul financiar al Uniunii Europene prin programul Phare 2006 Consolidarea Societatii Civile in Romania.

Misiunea retelei este de a sprijini, facilita si incuraja actiuni ce au ca scop imbunatatirea calitatii vietii varstnicilor si promovarea drepturilor acestora. In acest sens, reteaua vizeaza sa sensibilizeze opinia publica la situatia varstnicilor, sa intareasca expertiza ONG-urilor in domeniu, sa promoveze initiativele ONG-urilor membre si sa faciliteze dialogul cu institutiile de stat si private pentru ca initiativele in beneficiul varstnicilor sa se bucure de mai mult sprijin din partea acestora.

Reteaua reuneste in prezent 33 de ONG-uri furnizoare de servicii pentru persoanele varstnice.

Proiectele a 10 dintre acestea au fost declarate modele de buna practica in domeniul programelor pentru varstnici de catre un juriu format din reprezentanti ai Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Fundatiei Vodafone, Fundatiei United Way, Consiliului National al Persoanelor Varstnice si Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei.

Cele 10 organizatii, ale caror proiecte declarate bune practici sunt prezentate in cadrul unui catalog postat pe site-ul www.ong-seniori.ro sunt:
- Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau – sectiunea “Servicii integrate pentru varstnici”
- Centrul Diecezan Caritas Iasi – sectiunea “Ingrijiri socio-medicale la domiciliu”
- Fundatia Crucea Alb Galbena – sectiunea “Ingrijiri medicale la domiciliu”
- Fundatia Diakonia Cluj Napoca – sectiunea “Ingrijiri paliative pentru varstnici”
- Caritas Alba Iulia Caminul de Batrani “Sf. Elisabeta” Gheorgheni – sectiunea “Centre rezidentiale pentru varstnici”
- Fundatia de Sprijin a Varstnicilor Galati – sectiunea “Adaposturi de noapte pentru varstnici”
- Fundatia pentru Ingrijirea Varstnicului Cluj Napoca - sectiunea “Centre de zi”
- Fundatia Pro Homini – sectiunea “Voluntariat in favoarea virstnicilor”
- Asociatia Centrul de Voluntariat Pro Vobis – sectiunea “Oportunitati de voluntariat pentru varstnici”
- Asociatia Hercules Costesti – sectiunea “Oportunitati de implicare a virstnicilor in comunitate”.

Peste 80 de specialisti din cadrul ONG-urilor din retea au participat la schimburi de experienta la organizatiile declarate modele de buna practica, facilitandu-se astfel intarirea expertizei ONG-urilor in domeniu.

In vederea crearii unui instrument pentru a sensibiliza opinia publica si factorii interesati la situatia virstnicilor din Romania, s-a elaborat studiul “Situatia varstnicilor in Romania“, realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Babes Bolyai Cluj Napoca – Centrul de Studiere a Populatiei. Studiul atrage atentia asupra aspectelor demografice legate de imbatranirea populatiei si a politicilor necesare in acest sens. Totodata, el subliniaza necesitatea dezvoltarii de servicii socio-medicale pentru varstnici si, in egala masura, necesitatea de a valorifica potentialul varstnicilor prin crearea de oportunitati de implicare a lor in viata comunitatii. “Situatia varstnicilor in Romania” este postat pe web-site-ul www.ong-seniori.ro si a fost prezentat in cadrul a 8 seminarii regionale, organizate in lunile septembrie si octombrie si a conferintei nationale “Pentru seniorii nostri”, organizata in 8-9 Octombrie in Bucuresti.

Cele 8 seminarii regionale, organizate in Iasi, Bacau, Galati, Gheorgheni, Cluj Napoca, Oradea, Drobeta Turnu Severin, si Costesti judetul Arges au avut drept scop sa atraga atentia asupra problemelor si potentialului varstnicilor si a serviciilor oferite pentru acestia la nivel regional.  In functie de specificul regional, temele dezbatute au vizat diversitatea nevoilor varstnicilor si a serviciilor pentru acestia, oportunitatile de finantare pentru ONG-urile care furnizeaza servicii varstnicilor, voluntariatul pentru varstnici, implicarea varstnicilor in actiuni pentru semenii lor, importanta parteneriatelor si a colaborarii la nivel local intre autoritati - asociatii de pensionari - ONG-uri care furnizeaza servicii varstnicilor. La seminarii, organizate impreuna cu ONG-urile membre ale retelei “Pentru seniorii nostri”, active la nivel local, au participat peste 300 de persoane, reprezentanti ai ONG-urilor care lucreaza cu varstnicii, ai autoritatilor publice locale, mass-mediei, universitatilor.

La conferinta nationala “Pentru seniorii nostri” organizata in perioada 8-9 octombrie, la Bucuresti, au participat peste 100 de persoane, reprezentanti ai ONG-urilor membre ale retelei “Pentru seniorii nostri”, autoritatilor locale si centrale, reprezentanti ai unor finantatori, cercetatori in domeniul problematicii varstnicilor, mass-media. In cadrul conferintei, au fost prezentate rezultatele unor studii privind situatia virstnicilor si a serviciilor oferite acestora si au fost dezbatute teme legate de posibilitatile de dezvoltare a serviciilor oferite varstnicilor de catre ONG-uri, inclusiv din perspectiva sprijinului primit din partea sectorului public si privat in acest sens.

Conferinta s-a dovedit a fi un bun prilej pentru a facilita schimbul de informatii intre ONG-urile care activeaza in domeniu si a stimula dezvoltarea de noi activitati, servicii si modalitati de actiune. De asemeni, in cadrul ei a fost facilitat contactul ONG-urilor cu reprezentanti ai autoritatilor si ai unor finantatori privati. Rezultatele conferintei au intarit inca odata importanta colaborarii dintre ONG-urile care furnizeaza servicii pentru varstnici pentru a se constitui intr-o singura voce, mai puternica, care, sub umbrela retelei “Pentru seniorii nostri”, sa atraga atentia asupra necesitatii dezvoltarii serviciilor pentru varstnici prin valorificarea expertizei dezvoltata de sectorul ONG in acest domeniu.

Raportul complet al conferintei poate fi descarcat de pe web-site-ul retelei www.ong-seniori.ro.

Reteaua “Pentru seniorii nostri” isi continua activitatea in cadrul unei structuri informale, avand drept scop sa influenteze politicile publice in domeniu si sa atraga sprijinul privat in vederea dezvoltarii serviciilor pentru varstnici. Secretariatul retelei este asigurat in prezent de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, fiind sprijinit de grupul de initiativa si coordonare si de grupurile de lucru ale retelei.

Pentru mai multe detalii, va rugam consultati web-site-ul retelei “Pentru seniorii nostri” www.ong-seniori.ro.

Persoana de contact: Georgiana Mincu – manager programe Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, tel: 031 4055554.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele Phare contactati cfcu.phare@mfinante.ro

Write a comment