Main menu:

Subpages for Leacuri babesti:

Leacuri babesti

Mancati pe rupte varza alba si rosie

________________________________

VARZA ALBA folositi-o mai ales cruda. Face cat un depozit intreg de
medicamente.
* Hepatita, bolile de ficat in general o substanta continuta de
catre varza, sulforafanul, stimuleaza puternic producerea in organism
a unor enzime care joaca rolul de detoxifiant  al ficatului. De
asemenea, consumul de varza s-a dovedit a preveni procesele de
distructie celulara la nivelul ficatului, sub actiunea factorilor infectiosi sau a celor chimici. Pentru a
obtine aceste rezultate, se recomanda consumul verzei crude, sub forma
de salata, de macar 3 ori pe saptamana.

* Boala canceroasa - in ultimii douazeci de ani au fost
efectuate nu mai putin de 94 de studii care au aratat ca varza c
onsumata cruda, murata sau gatita rapid are efecte antitumorale si
anticancerigene. Principiile active din frunzele de varza induc
celulelor maligne apoptoza (un program de autodistrugere folosit de
organism pentru eliminarea celulelor imbatranite), regleaza actiunea
hormonilor steroidieni in organism (implicati in aparitia a
numeroase forme de cancer), regleaza ritmul de diviziune celulara,
induc o crestere a productiei enzimelor responsabile de inactivarea si
de eliminarea celulelor maligne. Trei-cinci zile pe saptamana, in care
consumam cate 200 de grame de salata de varza, ne pot salva viata,
punandu-ne la adapost de o incredibila multitudine de forme de cancer,
despre care vom vorbi detaliat in cele ce urmeaza:

* Cancerul vezicii urinare - sunt diagnosticate la nivel
mondial, in medie, cate 336.000 de noi cazuri in fiecare an, afectand
de trei ori mai multi barbati decat femei. Conform cercetarilor
medicilor de la Universitatea din Texas , care au studiat cazurile a
697 de bolnavi de cancer al vezicii urinare, in paralel cu cazurile a
708 persoane sanatoase din aceeasi grupa de varsta si de aceeasi rasa,
consumul de varza reduce puternic incidenta acestei boli. La
persoanele care consuma de mai multe ori pe saptamana varza cruda (dar
si alte legume inrudite, cum ar fi varza rosie sau broccoli) incidenta
cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mica.

* Cancerul de prostata - o cercetare facuta in Statele Unite pe
1000 de persoane de sex masculin arata ca  persoanele care consuma, la
macar o treime din mese, legume in stare cruda, au cu 35% mai mari
sanse sa nu faca aceasta boala. Interesant este ca la cei care
consuma, la macar o treime din mese, in mod special varza cruda si
legume inrudite (broccoli, varza rosie), riscul de a face cancer la
prostata scade cu 44%.
* Cancerul la san - nu avem spatiu pentru a rezuma in acest
articol toate studiile facute despre efectele de preventive ale
consumului de varza in neoplasmul mamar (in Singapore , China , Statele
Unite, Polonia, Olanda), dar toate arata ca femeile care consuma varza
sau varza murata se bucura intr-o proportie foarte ridicata de
imunitate fata de cancerul la san. Conform cercetarilor, cea mai
ridicata rata a imunitatii o au femeile care au consumat varza, inca
de la varsta de 12-13 ani, macar o data la 2-3 zile. In multe regiuni
din Polonia, de  pilda, unde datorita obiceiurilor culinare, o femeie
consuma inca din adolescenta, anual, in medie, 25- 30 kg de varza,
cazurile de cancer mamar sunt mai rare, cu incredibilul procentaj de
72%, decat in  celelalte zone ale lumii.
* Cancerul de colon si de rect - intr-un studiu-gigant facut in
Olanda, au fost colectate datele privind vulnerabilitatea la cancer de
intestin, in raport cu obiceiurile alimentare, de la o suta de mii de
persoane, pe o perioada de timp de sase ani. Conform raportului final
al acestui studiu, publicat in anul 2000, la persoanele care consuma
zilnic vegetale crude se inregistreaza cu 25% mai putine cazuri de
cancer cu aceasta localizare. Ei bine, la vegetarienii care consuma cu
predilectie legume din familia cruciferelor, adica varza, varza rosie,
conopida si broccoli, incidenta cancerului de colon si de rect este cu
49% mai redusa, fiind practic de doua ori mai protejati de aceasta
teribila afectiune.

* Cataracta - salata de varza cu ulei de masline
este o excelenta sursa de vitamina C si de vitamina A. Ambele vitamine
au un puternic efect antioxidant si, intre altele, stopeaza procesul
de producere al cataractei. Asadar, pentru  profilaxia acestei
afectiuni, se recomanda consumul, macar de trei ori pe saptamana, al
verzei proaspete, cate 200 de grame minimum, sub forma de salata.

Tratamente interne

* Obezitate - in Statele Unite si, mai nou, in Europa,
curele de slabire pe baza de varza fac adevarate furori. Cea mai
populara este de departe cura cu supa de varza, cu care se obtin cele
mai rapide scaderi in greutate si pe care… nu v-o recomandam. De ce?
Pentru ca hranitul exclusiv cu varza fiarta si, eventual, cu alte mici
adaosuri hipocalorice este o tortura ineficienta pe termen lung. In
schimb, consumul zilnic, macar la pranz si la cina, a cate 200-300 de
grame de salata de varza cruda, poate face minuni in reglarea
ponderala, e drept, pe termen lung. Varza este foarte bogata in fibre
alimentare, are putine calorii, multe vitamine si minerale,
ajutandu-ne sa slabim natural. Obiceiul de a consuma timp de 3-4 zile
pe saptamana aceasta salata in cantitati mari are si alte avantaje:
reduce cantitatea de hrana consumata la fiecare masa, curata
organismul de toxine, ne ajuta in regimurile disociate. Mai mult,
consumul acestei salate este un important pas pentru schimbarea
obiceiurilor alimentare si a stilului de viata, cheia reglarii
greutatii corporale.

* Adjuvant contra cancerului uterin - un
miniexperiment la care au participat 30 de femei cu cancer uterin in
stadiul I (unu) a presupus consumul unui extract de varza, care
contine o substanta denumita I3C (prescurtarea de la
indol-3-carbinol). Dupa 12 saptamani de administrare analizele au
aratat ca la 47,5% dintre femeile care au beneficiat de experiment
celulele maligne au disparut, neoplasmul inregistrand remisie
completa. Prin omparatie, la nici una dintre pacientele din grupul de
control, care au luat un remediu placebo (fals), nu s-a inregistrat
remisia cancerului. Contra acestei afectiuni se recomanda o cura de
3-4 luni, timp in care se consuma suc foarte proaspat de varza, din
care se beau 600-800 de ml pe zi.

* Adjuvant contra cancerului la san - mai multe studii de
medicina experimentala arata ca tratamentele cu compusii pe baza sulf
prezenti in varza determina remisia tumorilor maligne mamare, intr-un
procentaj de cel putin 40%. Ca adjuvant contra acestei afectiuni, se
recomanda consumul zilnic de salata proaspata de varza la macar o
masa.
Suplimentar, se tin cure de cate 4 saptamani, in
care se consuma cate un pahar (200 ml) de suc de varza, dimineata si
seara.

* Valori ridicate ale colesterolului, ateroscleroza -
cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Hawaii , Statele
Unite, au evidentiat faptul ca unii compusi din varza impiedica
transportul colesterolului cu densitate redusa (forma periculoasa a
acestuia), catre vasele de sange si catre tesuturi. De asemenea, varza
impiedica formarea20placilor de aterom si sclerozarea peretilor
arterelor. Se recomanda consumul de varza sub forma de salata, cate
300 de grame zilnic, vreme de macar trei zile pe saptamana.
* Constipatia - cel mai simplu tratament este consumul de varza
murata, macar 200 de grame pe zi. In varza murata se gasesc
asa-numitele “bacterii prietenoase”, care combat constipatia prin
reglarea florei intestinale. Apoi, varza murata este bogata in fibre
alimentare, de unde si efectul ei de  ”matura” a colonului, din care
extrage prin absorbtie toate reziduurile si apoi ajuta la eliminarea
lor prompta.

* Surmenaj fizic si intelectual - consumul de varza
cruda sub forma de salata este un tratament tonic extraordinar pentru
sistemul muscular si pentru sistemul nervos. Bogata in vitamine si in
minerale, continand substante cu efecte stimulatoare pentru sistemul
nervos central, fitohormoni care    intensifica procesele de
regenerare din organism, varza are efect adaptogen si anti-oboseala.
Se tin cure de trei saptamani, timp in care se consuma la pranz si la
masa de seara cate o farfurie (125 de grame) de salata de varza. Acest
tratament este fo arte bun adjuvant si contra depresiei psihice..

* Menopauza - studii preliminare arata ca un consum
saptamanal de varza cruda (200 de grame pe zi, vreme de macar 4
saptamani)        imbunatateste secretia hormonului estrogen si,
important, regleaza raspunsul receptorilor acestor hormoni din
organism. Rezultatul este instalarea mai tarzie a menopauzei,
atenuarea simptomelor de inceput ale acesteia (bufeuri, transpiratie,
nervozitate etc.), prevenirea si combaterea unor afectiuni specifice
menopauzei, cum ar fi osteoporoza, prolapsul uterin, cancerul ovarian
si uterin.

* Infectii respiratorii - varza este mai bogata in
vitamina C decat portocalele, are putine calorii si multe substante cu
efect antioxidant, contine magneziu, potasiu, calciu. Toate aceste
caracteristici o recomanda in mod special ca remediu pentru intarirea
imunitatii. Se administreaza proaspata, sub forma de salata, cate
3-400 de grame pe zi, la bolnavii cu infectii respiratorii, pentru a
sustine si pentru a grabi procesul vindecarii. Persoanelor care iau
antibiotice de sinteza li se recomanda si varza  murata, pentru
restabilirea florei tubului digestiv si pentru contracararea efectului
imuno-supresor al acestor medicamente.

Tratamente externe

* Arsuri de gravitate mica si medie - se fac spalaturi
si se pun comprese vreme de 15 minute, cate 2-3 pe zi, cu suc proaspat
de varza. Are efect antiinfectios, ajuta la o vindecare mai rapida si
estetica, previne formarea cicatricelor cheloide.

* Rani care se vindeca greu - se pun zilnic comprese
cu suc de varza, care se tin vreme de o ora, dupa care se lasa zona
tratata sa se usuce la aer inca o ora. Studiile arata ca prin
mecanisme inca prea putin cunoscute (se presupune ca varza contine
substante stimulatoare ale cresterii anumitor tesuturi), procesul de
vindecare al ranilor este mult accelerat, scade riscul de infectie,
semnele care raman dupa vindecare sunt mult mai putin vizibile.

* Eczeme infectioase, infectii fungice - frunzele de
varza proaspat zdrobite cu ciocanul pentru snitele se pun pe zona
afectata, apoi se aplica deasupra un nailon, care se fixeaza cu bandaj
sau cu leucoplast.Se lasa sa actioneze vreme de 4ore pe zi, dupa care
zona tratata se lasa sa se zvante la aer, macar 45 de minute.Aplicatia
se face pana la vindecare.Compusii pe baza de sulf din frunzele de
varza au o puternica actiune antiseptica asupra bacteriilor si a
ciupercilor parazite.

* Cancer de piele - se pune zilnic si se tine vreme de
4-6 ore pe zona afectata o cataplasma din frunze de varza, identica cu
cea prezentata  anterior, la tratamentul eczemelor. Foarte multe
persoane cu epiteliom bazocelular si spinocelular au beneficiat de
uimitoarele efecte ale acestui tratament simplu, dar care da rezultate
acolo unde cele mai savante si invazive metode de tratament dau gr

* Entorsa, luxatii - se pun pe zona afectata frunze de
varza bine zdrobite (cu ciocanul pentru snitele) si se leaga cu o
fasa. Aplicatia se face vreme de 4 ore pe zi. In primele doua zile de
la producerea accidentului se pun deasupra cataplasmei si pungi cu
cuburi de gheata.. Practica arata ca datorita acestui tratament,
timpul de refacere a ligamentelor se scurteaza, durerile sunt
atenuate, in multe cazuri, chiar pungile cu lichid sinovial care se
formeaza sunt mult mai mici.

* Dureri reumatice - pe zona afectata, se pun dimineata
si, eventual, seara, frunze de varza bine zdrobite.Se tin minimum doua
ore. Intern, se consuma cate 1-2 pahare de suc proaspat de varza pe
zi, in cure de 40 de zile, urmate de 14 zile de pauza. Tratamentul
extern si intern cu varza proaspata are efect antiinflamator
articular, incetineste sau chiar stopeaza procesele degenerative,
ajuta la recastigarea mobilitatii articulare.
FRUMUSETE

.        Ten incarcat - se sterge vreme de cinci minute, in
fiecare dimineata si in fiecare seara, pielea de pe obraji si de pe
gat, cu un tampon bine inmuiat, din cand in cand, in suc proaspat de
varza. Aceasta aplicatie are un excelent efect de curatare a pielii,
previne tulburarile de pigmentare, da un plus de stralucire tenului
astfel tratat.
.        Piele imbatranita - bogata in vitamina A si in
vitamine din complexul B, continand substante care imbunatatesc
irigatia cu sange a pielii, avand efect de curatare profunda a
tenului, sucul de varza este unul din secretele saloanelor de
cosmetica care obtin rezultate miraculoase. Se pun comprese cu suc
foarte proaspat de varza, care se tin vreme de 10-15 minute, dupa care
se indeparteaza si se lasa pielea sa se usuce la aer alte 15 minute.
In final se aplica o crema hidratanta.

VARZA ROSIE

-  Este, practic, aceeasi specie ca si varza alba, fiind
o varietate a acesteia. Dincolo de infatisare, intre varza rosie si
cea alba mai sunt insa si alte diferente, invizibile cu ochiul liber,
dar extrem de importante. De pilda, spuneam despre varza alba ca are
un continut de vitamina C mai mare decat portocalele.
-  Ei bine, varza rosie contine de pana la… 6-8 ori
mai multa vitamina C decat surata ei alba, fiind un adevarat
concentrat din aceasta vitamina.
- Apoi, pigmentii care dau culoarea rosie acestei legume
au un rol foarte important ca medicament. Asadar, tinand cont ca
modalitatile de      preparare ale verzei rosii sunt perfect identice
cu cele prezentate la cea alba, sa vedem in continuare cateva
recomandari terapeutice extrem de importante:
* Alzheimer - antocianii, adica pigmentii rosii din
aceasta varietate de varza, fac adevarate miracole in prevenirea si in
combaterea degenerarii celulelor 20 din sistemul nervos central. Se
administreaza salata proaspata, cate trei sute de grame pe zi, in cure
de 60 de zile, urmate de alte 15 zile de pauza, dupa care tratamentul
se poate relua. Inca nu se stiu foarte multe lucruri despre
capacitatea tratamentului cu varza rosie de a restabili functiile
cerebrale alterate de Alzheimer, insa efectul de prevenire si de
incetinire sau chiar de blocare a evolutiei bolii cu ajutorul verzei
rosii este cert.
* Febra - se administreaza salata de varza (150 de
grame) sau sucul de varza (100 ml) de 2-3 ori pe zi.Continutul ridicat
de vitamina C al acestei legume ajuta inima si sistemul cardiovascular
sa reziste cu succes temperaturii ridicate, catalizeaza actiunea
sistemului imunitar, care este principalul  ”beneficiar” al acceselor
de febra.
* Alergia - este prevenita de o cura cu salata de
varza rosie cruda (ori chiar murata) pe timpul iernii. Se consuma
200-300 de grame zilnic, pe o perioada de timp de 3 luni, urmata de
alte 3 saptamani de pauza, dupa care se poate relua. Bogatia de
vitamina C si de antioxidanti din aceasta leguma ajuta la reglarea
reactiei sistemului imunitar la interactiunea cu factorii externi.
Nutritionistii germani au raspunsul! Cei mai renumiti dintre ei
au stabilit care sunt cele mai sanatoase 100 de alimente ce îti
protejeaza principalele organe. Lista acestora a fost publicata recent
în ziarul Bild din Germania si a facut deja furori în întreaga lume.
În cazul legumelor si fructelor se recomanda ca acestea sa fie
consumate proaspete sau congelate, iar plantele medicinale indicate de
medicii germani trebuie administrate sub forma de infuzii, comprese
sau tincturi. Va prezentam lista acestor alimente.

Piele/par
1. Pepenele. Are foarte putine calorii si e un fruct excelent
pentru mentinerea fermitatii pielii.
2. Iaurtul degresat. Are o concentratie ridicata de vitamina A,
iar bacteriile sale îmbunatatesc aspectul pielii.
3. Grâul. Are calciu, acizi grasi, dioxid de siliciu - provizii
de sanatate pentru piele, par si unghii..
4. Orzul. Contine substante bioactive, înfrumuseteaza si
revitalizeaza..
5. Cimbrul. Curata organismul si reda stralucirea pielii.
6. Hreanul. Regenereaza parul, pielea si unghiile, multumita
substantelor active continute.
7. Mustarul. Regleaza fluxul sangvin la nivelul pielii.
Rinichi
8. Sfecla rosie. Stimuleaza arderile celulare.
9. Visinele. Contin potasiu, substanta pe care rinichii “se
lupta” sa o elimine din sânge, când e în exces.
10. Castravetele. Are multa apa si stimuleaza activitatea rinichilor.

11. Telina. Protejeaza rinichii de virusi.
12. Varza rosie. Aminoacizii si proteinele sale actioneaza ca un
filtru pentru rinichi.
13. Gulia. Vitamina C protejeaza celulele renale, iar fierul si
fosforul energizeaza.
14. Ridichea neagra. Are proprietati de antibiotice naturale.
15. Varza murata. Detoxifica întregul organism.
16. Hrisca. În medicina complementara, e folosita ca produs
dietetic în cazul bolilor de rinichi si în diabet. E eficienta daca
suferiti de hipertensiune arteriala.
17. Patrunjelul. Detine combinatia ideala de minerale pentru a
curata rinichii.
Oase
18. Migdalele. Contin magneziu, care ajuta oasele sa ramâna
sanatoase.
19. Spanacul. Aduce în organism necesarul de calciu pentru
rezistenta oaselor si functionarea muschilor.
20. Meiul. Deosebit de bun pentru copii, carora le întareste
dintii, oasele si le stimuleaza cresterea.
21. Secara. Benefica pentru dinti, oase si muschi. E o sursa
ideala de oligtlemente, cum ar fi B-vitamine, potasiu, magneziu,
mangan, fier si zinc.
22. Brânza. Este o sursa de calciu, contribuind la întarirea oaselor.

Intestine/stomac
23. Tinctura de fenicul. Protejeaza mucoasele intestinale.
24. Pastârnacul. Stimuleaza digestia.
25. Mango. Are vitamina A si antioxidanti ce apara mucoasa
intestinala.
26. Arpacasul. Aduce în organism necesarul de fibre, magneziu si
fosfor pentru o digestie sanatoasa.
27. Mararul. Amelioreaza indigestia..
28. Soia. Are proprietati anticancerigene..
29. Nucile. Contin o forma purificata de Omega 3, care ajuta la
reducerea riscului de cancer al intestinelor.
Ficat
30. Anghinarea. Are proteine regenerative, iar acidul folic si
antioxidantii sai previn bolile hepatice. 31. Sucul de ridiche.
Stimuleaza secretia bilei..
32. Conopida. Contribuie la protejarea si îmbunatatirea
activitatii ficatului.
33. Drojdia de bere. E o importanta sursa de vitamina B,
detoxifica ficatul.
34. Nasturelul (Nasturtium Officinale). E folosit la producerea
mustarului si a uleiurilor bune pentru metabolismul bilei si al
ficatului.
35. Papadia. Reduce colesterolul si ajuta la buna functionare a
ficatului.
36. Laptele. Apara ficatul de diferite afectiuni frecvente.
37. Menta. Uleiurile sale esentiale stimuleaza secretia biliara
si ajuta la calmarea crampelor.
38. Carnea de iepure. Degreseaza ficatul.
39. Carnea de vita si de mânzat. Contine vitamina B, fier si
proteine de buna calitate.
Creier
40. Lintea. Contine proteine, glucide si lecitina de care au
nevoie celulele creierului.
41. Quinoa. Bogat în fier, întareste memoria si încetineste
procesul de îmbatrânire.
42. Carnea de pasare de curte. Are grasimi si uleiuri care ofera
energie celulelor nervoase.
43. Fasolea. Creste puterea de concentrare.
44. Oul. E o sursa grozava de proteine, iar galbenusul contine
colina, care ajuta la dezvoltarea memoriei.
45. Avocado. E un fruct care combate stresul, nervozitatea si
insomnia.
46. Bananele. Contin substante benefice pentru creier. Glucoza,
vitaminele si mineralele fructelor îl energizeaza.
47. Caisele. Un amestec ideal de minerale ce stimuleaza neuronii.
48. Stafidele. Au mult zahar (75%), resursa energetica pentru creier.

49. Perele. Ajuta circulatia sangvina, iar zaharul si
substantele asemanatoare hormonilor intensifica puterea “de lucru” a
creierului.
50. Mazarea. E bogata în proteine bune pentru memorie si concentrare.

51. Salata verde. Substantele opiacee calmeaza sistemul nervos.
Ochi
52. Castanul salbatic. Substantele sale active calmeaza
iritatiile si senzatia de usturime.
53. Arnica. Uleiurile esentiale calmeaza inflamatiile oculare.
54. Mesteacanul alb. Vitamina C, potasiul si calciul continute
întaresc imunitatea ochilor.
55. Limba de miel. Are o multime de taninuri si saponine ce
reduc inflamarea vaselor conjunctivale.
56. Rostopasca. Este eficienta împotriva virusilor, în special
pentru ochii uscati.
57. Gutuia. Cu pectina si calciu, e buna pentru alergii si febra
fânului.
58. Iarba de silur (Euphrasia Officinalis). Calmeaza ochii în
cazul persoanele tensionate, care stau mult în fata calculatorului.
59. Grasimea de gaina. Împreuna cu iarba de silur, face minuni
daca e aplicata ca unguent pe ochi.
60. Strugurii. Aceste fructe ajuta cu precadere ochiul în timpul
vederii nocturne.
61. Patlagina. Taninurile sale trateaza infectiile oculare.
62. Capsunele. Ajuta ochiul în timpul vederii nocturne.
63. Centaurium minus. Tinctura acestei plante vindeca
afectiunile oculare.
64. Ananasul. Contine numeroase enzime ce relaxeaza ochii celor
care stau mult la calculator.
65. Rozmarin. Purifica ochii si protejeaza vasele de sânge oculare.
Inima
66. Varza. Are mult potasiu si fier, necesare inimii si
circulatiei sangvine.
67. Broccoli. Previne ateroscleroza si atacurile de cord, prin
continutul de calciu, fier si caroten.
68. Ridichea. Apara împotriva atacurilor de inima.
69. Portocalele. Contin vitamina C, care scade valoarea
colesterolului din sânge, În plus, are si putine calorii.
70. Morcovul. Acidul folic si bioflavonoidele radacinoasei
protejeaza inima.
71. Pestele. Acizii grasi Omega 3 apara sistemul vascular de
inflamatii si de calcifieri.
72. Ceapa. Scade presiunea sângelui, îmbunatateste activitatea
inimii si circulatia.
73. Usturoiul. Alicina continuta previne accidentele vasculare
cerebrale.
74. Usturoiul salbatic. Substantele sale curata sângele de toxine.
75. Sparanghelul. Asparagina curata cordul si vasele mari de sânge.
76. Cicoarea. Scade tensiunea arteriala si colesterolul, curata
sângele cu ajutorul unor minerale specifice.
77. Uleiul de masline. Energizeaza cordul si reduce colesterolul.
78. Somonul. Acest peste e o sursa buna de acizi grasi Omega 3,
care reusesc sa scada din nivelul trigliceridelor din sânge.
79. Dovleacul. Are efect benefic în cazul hipertensiunii
arteriale si în bolile de inima..
80. Cartofii. Protejeaza contra accidentelor cerebro- vasculare,
oferind o cantitate mare de vitamina C pentru sistemul vascular.
81. Paprika. Protejeaza inima si vasele de sânge.
82. Rosiile. Diuretice eficiente, normalizeaza tensiunea arteriala.
83. Maslinele. Reduc colesterolul nociv si tensiunea arteriala.
84. Merele. Contin 300 de substante esentiale pentru protectia
întregului sistem vascular.
85. Fasolea neagra. O cana din acest aliment furnizeaza între
120 si 320 miligrame de magneziu, mineral ce previne aparitia
tulburarilor de ritm cardiac.
86. Coacazele. Cu cea mai mare concentratie de minerale si de
vitamine C, B, D si E, sunt bune pentru circulatia sângelui.
87. Zmeura. Actioneaza ca o aspirina naturala, întarind sistemul
imunitar.
88. Murele. Sunt considerate de specialistii germani fructe
cardioactive, ajutând la functionarea optima a cordului.
89. Socul. Îmbunatateste circulatia sângelui.
90. Piersicile. Au multe vitamine si oligtlemente care protejeaza
inima.
91. Ciresele. Împrospateaza resursele de potasiu, calciu,
magneziu, fier, fosfor si siliciu.
92. Rubarba. Fortifica inima si scade tensiunea arteriala.
93. Grepfrutul. Are o enzima speciala, care previne obstructiile
vasculare si tromboza.
94. Ciuperca Shitake. Reduce colesterolul.
95. Prunele. Previn tromboza.
96. Curmalele. Sunt bogate în fier, calciu si potasiu. Reduc
tensiunea arteriala, protejeaza împotriva aterosclerozei.
97. Afinele. Pigmentul lor albastru ajuta la elasticitatea
vaselor sangvine.
98. Ovazul. Are acizi grasi, benefici în bolile cardiovasculare.
99. Porumbul. Are vitamina D si vitamina K.
100. Ardeiul iute. Previne cresterea zaharului din sânge, care
poate duce la formarea colesterolului pe vasele inimii.

Write a comment